A szoreg.hu portál csapata elhatározta, hogy az internet adta lehetõségeken túl, a Szõregen élõk együttműködésére alapozva rendezvényekkel is népszerűsíti a térséget. A rendezvénysorozat elemeként 2004. szeptemberében került megrendezésre a „Szõregi Õsz”.

A rendezvény szervezésekor abból az elképzelésünkbõl indultunk ki, hogy a Szõregen termelt Európa-szerte híres rózsa felhasználásával, a környezõ települések összefogásával növelhetjük Szõreg hírnevét, bemutathatjuk a település és térsége kulturális értékeit.

A 2004-ben hagyományteremtõ elhatározással, elsõ alkalommal megrendezett Szõregi Õsz nyárbúcsúztató-õszköszöntõ programként szervesen kapcsolódik be a Szõregi Rózsaünneppel kezdõdõ nyári programsorozatba.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk évében a kulturális programok mellett az Európa-szerte híres szõregi rózsa „segítségével” Guiness-rekord felállítására tettünk kísérletet. A kezdeményezéshez a Tisza-Maros Szög Kistérségi Társulás települései mellett civil szervezetek és vállalkozások is csatlakoztak.

A Tisza-Maros-Szög Kistérségi Társulás települései (Deszk, Tiszasziget, Újszentiván, Kübekháza) által delegáltak a szoreg.hu csapatához csatlakozva a rendezvény keretében elkészítenek egy 3x3 m nagyságú képet rózsából. A közel 9.000 rózsafej felhasználásával készülõ mozaik az Európai Unió országait ábrázolja szimbolizálva az összefogás és az együttműködés fontosságát.

A kép elkészítése hivatalos, bejelentett Guiness-rekord kísérlet. A kompozíció elkészültének dokumentálása jegyzõkönyvek, film és fényképfelvételek segítségével történik. A felhasznált rózsafejek számát, illetve a kép paramétereit közjegyzõ is hitelesíti.

Az elkészült kép 9.437 rózsafejet tartalmaz. További részletes információk a www.szoreg.hu honlapon olvashatók.