"Bármi meglepõ, de Szõregrõl elõbb esik szó történelmünkben, mint Szegedrõl."

Szõreg a Tisza-Maros szögében fekvõ sziget az eddigi kutatások szerint rendkívüli 'történeti erejű hely', a Tisza és a Maros találkozásánál, az átkelõ helyén lebonyolodó kereskedelem kulcsa, az erdélyi arany és réz, valamint só egyik fontos kereskedelmi állomása, kapocs a felsõ Tiszavidék és az Al-Dunán át a Balkán felé vezetõ út között.

A feltárt régészeti leletek tanúság a szerint Szõreg vidéke - kedvezõ földrajzi helyzete következtében - nagyon régóta lakott terület. Szõreg elsõ településeinek - mai ismereteink szerint - az i.e. 4500-as évekbõl származó leleteket tekinthetjük.

Szõregrõl a XII. század közepén keletkezett nagy Gellért-legenda már elmondja, hogy amikor Csanád vezér Ajtony legyõzésére készült, seregei Szõreg (Zewreg) és Kökényér (Kwkyner) bokraiban húzódtak meg. A történészek szerint pedig ez 1029-ben történt.

Az információs szupersztráda, a világháló, az internet korában Szõreg - Szeged részeként - virágzó, fejlõdõ település.

Úgy gondoltuk, hogy a rózsatermesztésérõl méltán híres lakóhelyünk múltját, jelenét és jövõjét, mindennapi életét - az internet segítségével - megmutatjuk a "nagyvilágnak". A szoreg.hu projekt beindításával hozzá kívánunk járulni településünk fejlesztéséhez, fejlõdéséhez.

A www.szoreg.hu honlapra látogató a település megismerésén túl tájékozódhat a helyi hírekrõl, információkról, illetve az aktuális programokról. Fórumot kívánunk adni a falut érintõ széleskörű információközlésnek, valamint megjelenési lehetõséget biztosítunk minden Szõregen történõ, Szõreget érintõ eseménynek.

Szõreg hivatalos honlapja