A rózsa hazájában, Szõregen a termelõk minden év júniusában háromnapos rendezvénysorozattal megünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szõregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek – a ma már Szegedhez tartozó – település utcái, terei. A vendégszeretõ helyi lakosok évrõl-évre visszavárják mindazokat, akik hozzájuk hasonlóan szerelmesei a rózsának.

Az 1999-ben, hagyományteremtõ elhatározással, elsõ alkalommal megrendezett Rózsaünnepen elsõsorban a környékbeli települések lakói elõtt vonult fel a karneváli menet. Az eltelt évek során a kezdeti „falunapból" országos hírnevű és elismertségű rendezvénnyé fejlõdött a Szõregi Rózsaünnep.

A Rózsaünnep mind a nagyközönség, mind pedig a szakma számára kínál programokat. A „Szakmai nap"-on a rózsatermelés aktuális helyzetérõl, jövõjérõl tartanak elõadásokat neves hazai és külföldi szakemberek. Az elõadások mellett a Rózsaünnep állandó rendezvényei – szakmai-, virág- és iparművészeti kiállítások; kirakodóvásár; gyermekprogramok; sörsátor; rózsaföldek látogatása – már folyamatosan látogathatók.

A Szõregi Rózsaünnep alatt lehetõség nyílik betekinteni a rózsatermelõk mindennapjaiba: az érdeklõdõt megtekinthetik a Szõreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó napi munkát. A jelenlegi termelési módszerek, eszközök mellett Magyarország elsõ Rózsamúzeumában az évszázados múltra visszatekintõ tárgyi- és írásos emlékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A Rózsaünnep fõ látványossága a szombat délután megrendezésre kerülõ ünnepi felvonulás, ahol több tízezer szál virággal feldíszített karneváli menet vonul végig Szõreg fõutcáin.

1999 óta a Szõregi Rózsaünnepre érkezõ vendégek száma dinamikusan emelkedett, 2005-ben már közel 20.000 látogató volt kíváncsi a három napos programsorozatra.

További részletes információkat a www.szoreg.hu honlapon olvashat.